pasma samojed

o samojedih

Samojed

Samojed je srednje velik in eleganten pes

ki izraža moč, vzdržljivost, gibkost, ponos in veliko mero ljubkosti. Za samojede je zelo značilen »smehljajoč« izraz. Uporablja se kot vlečni in družni pes. Po FCI klasifikaciji spadajo v 5. skupino (špici in pratipski psi; sekcija 1.2: nordijski vlečni psi; brez delovnega izpita).

Ime so samojedi dobili po ruskem nomadskem plemenu, s katerimi so skupaj živeli kot družinski člani, saj so jim bili neprecenljivi pri lovu na divje živali, pri vleki sani in kot igriv tovariš pri igri otrok. To svojo navezanost do ljudi so samojedi obdržali vse do danes.
Njihova domovina je bila Sibirija, konec 19. stoletja pa so pripeljali prve samojede v Anglijo, od koder so se potem razširili v druge države.

Samojed

izgled

Samojed je pes srednje velikosti (psi od 54 do 60 cm, psičke od 50 do 56 cm), z močnim telesom in krepkim okostjem. Je skoraj kvadratne oblike, dolžina telesa je za 5% daljša od višine vihra. Glava je močna in klinaste oblike, s pokončno nošenima ušesoma in temnimi očmi mandljeve oblike, ki izražajo pozornost in inteligentnost. Vrat je močan in srednje dolg, trup je kompakten, hrbet je raven, pri psičkah je malo daljši kot pri psih. Rep je dobro odlakan in nošen zavito čez hrbet. Noge so močne in ravne, gibanje je izdatno z dolgim in izrazitim odrivom. Dlaka pri samojedih je bujna in gosta. Samojed ima dvojno dlako: krajšo mehko podlanko in daljšo ravno dlako. Psičke imajo večinoma krajšo in mehkejšo dlako kot psi. Barva dlake je bela, lahko tudi krem ali biskvitna.

Samojed

značaj

Samojedi so prijazni, ponosni, pogumni in živahni psi, polni energije in zelo navezani na človeka. Niso nezaupljivi in agresivni, zato so zelo primerni tudi za družbo otrokom. Potrebujejo veliko gibanja na prostem.